Peutergymnastiek

 

Klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen: wat thuis niet altijd kan of mag, is wél mogelijk in de gymzaal. 
“Ga je mee, ga je mee, naar de peutergym”  vraagt  Lammy vd. Oever en haar twee hulpjes Petra Boersma en Afina Togtema sjouwen met matten, banken en andere toestellen tussen de stuiterende ballen. Ze hangen de ringen uit en zetten de evenwichtsbalk, het wandklimrek en andere toestellen klaar. Die worden onmiddellijk gretig in gebruik genomen. Enige ouders nemen plaats op de bank en zwaaien naar de kinderen. Vijf minuten later heerst er orde. De kinderen zitten keurig in een kring. Vol spanning wachten ze op hun eerste opdracht.

Lammy vd. Oever geeft al meer dan  25 jaar met veel plezier kleutergym bij SNO in Oldekerk/Niekerk. Ouder- en kindgym is voor kinderen van 1,5 tot en met 4 jaar. “Ze mogen meedoen vanaf het moment dat ze kunnen lopen.” In deze groepen zijn ouders een belangrijke katalysator bij de oefeningen. Zij stimuleren en begeleiden hun kind om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Helaas bieden niet alle gymnastiekverenigingen deze lessen aan, onder andere door gebrek aan instructrices. “Deelnemertjes komen van Loon op Zand, Tilburg en Berkel-Enschot hierheen om te gymmen”, vertelt Corrie trots. Er is steeds meer belangstelling voor deze gym.

Bij de peuter- en kleutergroepen gymmen kinderen zelfstandig en vaak komt Lammy ogen te kort. Deze kinderen, variërend van 3 tot en met 6 jaar, worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met bewegingen en kleine opdrachtjes. De allerjongsten hebben vaak nog niet het vermogen om opdrachtjes snel te begrijpen en uit te voeren. Hun taalgevoel is nog volop in ontwikkeling. Tijdens het gymmen leren ze nieuwe uitdrukkingen zoals ‘klim erop’ of ‘onder de rekstok’. De peuters leren veel van elkaar, ze imiteren en helpen elkaar. Kinderen van 5 en 6 jaar zijn wat sneller van begrip. Ze krijgen al oefeningen als voorbereiding op het turnen.

Gymmen voor de allerkleinsten is volgens Corrie vooral ontstaan vanuit een behoefte bij ouders. Campagnes en berichten over overgewicht bij jonge kinderen doen vermoeden dat het te maken heeft met gezondheidsoverwegingen. Deze tendens heeft Corrie in Udenhout echter nog niet waargenomen, zeker niet bij de jonge groepen. Het komt wél voor dat de huisarts een kind doorverwijst vanwege een motorische achterstand.

Door rennen, ballen, rollen, klimmen en andere speelse oefeningen ontwikkelen kinderen hun motoriek. Voor kinderen die faalangst hebben of wat ‘bangig’ zijn kan gym een goede manier zijn om angsten te overwinnen en grenzen te verleggen. Ze leren er meer te durven en op een veilige manier te bewegen.

“Hedendaagse ouders willen graag iets doen met hun kind”, zegt Corrie. "Thuis schiet het er vaak bij in om intensief met het kind bezig te zijn. Dat is meestal de grootste beweegreden voor deelname aan ouder- en kindgym. Sommige ouders vinden de gym een goede uitlaatklep voor hun energieke kind. Bovendien is het een gelegenheid om met andere opvoeders in contact te komen.”

 

Toepasselijke prentenboeken
Het boek Ga buiten spelen!
Dansen, springen buigen 

FILMPJES

Binnen spelen (Flip de Beer)
Gymen
Gebroeders Ko: wij gaan buiten spelen 
Zwemmen met Flip de Beer