Kleutergym

Wat is............................

Kleutergymnastiek?

Kleuters (3 t/m 6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets derge­lijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of worden ze geremd door angstige ouders.

Bij kleutergym proberen wij aan de bewegingsbehoeften van elk kind te voldoen. Ja, van elk kind. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Wij bieden situaties die past bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven, en waarop elk kind zich op zijn eigen tempo en mogelijkheden ontwikkelt.

Daarbij proberen wij als leiding ( Lammy vd. Oever ) het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan.

Er wordt steeds uitgegaan van de belevingswereld van het kind, door bijv. iets aan te bieden m.b.v. een prentenboek of een beer. Ook worden bepaalde bewegingsvormen consequent en met een duidelijke reden gemeden.

Zo wordt in de turnles een radslag aangeleerd. Dit gebeurd bij de kleutergym niet, omdat het voor de ontwikkeling van het kind belangrijk is dat zij beide hersenhelften goed en zo gelijk mogelijk trainen. Ook wordt er geen rol achterover aangeleerd, omdat de nek van de kleuter daar nog niet voldoende voor is ontwikkeld. Er zou dan teveel gewicht op komen.

Hoe ziet een kleutergymles er dan uit?

Er wordt in de les een vierdeling gemaakt:

 --  Inleiding: dit kan zijn een actief spel of bewegen op muziek

 --  Hanteermateriaal: de kinderen ervaren het spelen met ballen, hoepels, ringen, blokken, pittenzakjes enz.
                                    
Ook krijgen zij gerichte opdrachten.

 --  Toestelkern: er staan 4 of 5 toestelsituaties waarop de kinderen in groepjes mogen spelen. 
                         Per les zijn er 2 doelstellingen m.b.t. de toestellen bijv.:

                      - duikelen                        - steunspringen
                      
- balanceren                    - ver- / hoogspringen
                      
- diepspringen                 - klauteren
                      
- rollen                             -zwaaien
                      
- slingeren/schommelen   -klimmen

 --  Slot:  afhankelijk van de inleiding wordt hier een dansje o.i.d. op muziek gedaan,
               of een spelletje (tikspel, kringspel, stiltespel)

Elke gymles ziet er weer anders uit.Daardoor hebben de kinderen er veel plezier in.

De kinderen doen veel bewegingservaringen op. Ook ontwikkelen ze zich op op sociaal-emotioneel en cognitief gebied. Ze leren omgaan en rekening houden met andere kinderen, leren begrippen als onderdoor, overheen, op, onder, en dergelijke. Ze leren naar korte opdrachtjes luisteren en die uitvoeren. Ieder kind is een individu en ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Hier wordt in de peutergym erg veel rekening mee gehouden. Niets wordt geforceerd, zodat het voor de kinderen ook leuk blijft.

Of het nu een soepel of een minder soepel kind is, wij houden er rekening mee,

want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

 

Wij hopen dat U na het lezen van al deze informatie nieuwsgierig bent geworden en het ook belangrijk vindt dat uw kleuter vroeg leert bewegen onder deskundige leiding. Wilt u uw zoon of dochter een keer mee te laten doen met een uurtje kleutergym.

Zie dan op deze website de lijst met contactpersonen. En neem contact op met bijv. de secretaris en zij kan u verder informeren. Of kom gewoon even langs in Sportcentrum Eekeburen op de donderdagmiddag vanaf 16.00 uur tot 17.00 uur is de kleutergymles.

Er kan vrijblijvend 1 of 2 lessen worden gevolgd om te kijken of het bevalt. Als de lessen naar wens zijn kan men bij de leiding om een inschrijfformulier vragen of via onze website zich definitief aanmelden voor deze kleutergymgroep.

Wij hopen dat deze informatie u een eindje op weg helpt.

Tot ziens in Sportcentrum Eekeburen