Nacht Wandeltocht

Wandelen bij nacht

Voor sommigen is het iets om alleen maar van te griezelen, anderen genieten juist van de serene rust die er heerst tijdens een nachtwandeling. Een artikel over wat er zoal komt kijken bij het wandelen in het donker.

Waarom wandelen in het donker?
Tijdens een nachtwandeling kun je intens genieten van de rust. Daarnaast ben  je je veel meer bewust van de omgevingsgeluiden. Geritsel in de bladeren, wegspringende konijnen en langszoefende vleermuizen geven een heel ander gevoel dan fietsbellen en auto's. En juist door die geluiden merk je  dat een wandeling die je overdag al vaker hebt gemaakt gedurende de nacht opeens geheel nieuw en anders kan zijn. Probeer het maar eens!

Welk materiaal neem je mee?
Naast je gewone wandeluitrusting is het belangrijk om een goede zaklantaarn mee te nemen met goed opgeladen batterijen. Ook is het verstandig om een reflector mee te nemen. Bijvoorbeeld een armreflector, zodat (mocht je langs een weg lopen) ander verkeer je snel in de gaten heeft. Probeer overigens het gebruik van de lamp zoveel mogelijk te beperken. Steeds als je de lamp aandoet moeten je ogen naderhand weer wennen aan de duisternis. Mocht je de lamp toch even nodig hebben (om kaart te lezen of het pad bij te lichten), houd dan één oog gesloten. Dit oog blijft dan veel meer aan de duisternis gewend zodat je er bij duisternis weer meer mee ziet.

Is nachtwandelen niet gevaarlijk?
Uiteraard gelden er voor nachtwandelaars wat andere risicofactoren dan voor dag wandelaars.  Denk bijv.  aan het  struikelen of (als je geen goede reflector draagt) het gevaar op fietspad of openbare weg.  De meeste ongelukken tijdens nachtwandelingen gebeuren op ongelijke paden waarbij men af en toe de lamp aan- en uitdoet. Daardoor hebben de ogen erg veel moeite om te wennen aan de duisternis met alle gevolgen van dien. En kies uiteraard je wandelroute met een beetje verstand. Ga bijvoorbeeld niet wandelen in dichtbeboste gebieden waarvan bekend staat dat er af en toe wat gebeurt. Beter is het om te kiezen voor een wandeling door de polder of over een dijk (wel uitkijken dat je niet in het water valt!). Maar over het algemeen geldt dat nachtwandelen niet echt veel gevaarlijker is dan wandelen bij dag. Zeker niet als je bijvoorbeeld met wat meer mensen gaat (een klein groepje van 3 of 4 mensen is ruim voldoende) of als je de nacht een beetje goed plant (bijvoorbeeld bij volle maan of een onbewolkte hemel).

Nachtwandelen en de natuur
Gedurende de nacht is er ontzettend veel nieuws te zien. Uiteraard zijn er de sterren of de schitterende uitzichten met een lichte gloed boven een stad of dorp. Maar probeer niet om gedurende de nacht ook nog eens wild te zien. Wild heeft 's nachts immers hun rust hard nodig en daarom zijn veel natuurgebieden tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden terrein. Het is ook niet verstandig om dwars door een bos te lopen omdat de ondergrond vaak ongelijk is en de kans op struikelen groter. Beter is het om op brede paden te blijven of bijvoorbeeld eens een landweggetje dwars door de polder te proberen.

Tips voor beginnende nachtwandelaars
Wil je een keer een nachtwandeling gaan maken, denk dan aan de volgende tips:

  • neem goede zaklamp plus reserve batterijen mee 
  • een reflector 
  • plan je nachtwandeling bij voorkeur tijdens een heldere nacht bij volle maan
  • ga bij voorkeur niet alleen op pad, maar in een (kleine) groep
  • probeer natuurgebieden te vermijden, zeker die gebieden waar wild van de nachtrust geniet
  • neem extra warme kleren mee en vul van tevoren een thermosfles met heet water voor thee of soep
  • probeer het gebruik van de zaklamp te beperken tot een minimum
  • zorg dat je ten alle tijde exact weet waar je bent: een bekende omgeving kan er in het donker heel anders uitzien!
  • Je mag je hond meenemen mits deze is aangelijnd.

  Meer weten? Neem contact op via:snosports@gmail.com

  of kijk op de contactpagina 

Opgave voor de nachtwandeltocht van SNO  op 14 juni 2013 is mogelijk door het inschrijfformulier op deze website in te vullen of klik hier    Starttijd 22.30 cafe party centrum de Halte te Niekerk     

Daarna het inschrijfgeld  a € 7,50  per persoon over maken op:

 rekening-nummer: 323717799

t.n.v sportvereniging SNO

Te Niekerk